Teknoloji Bağımlılığı

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık, insanın bir şeye bağımlı olması, onsuz yaşayamaması, onsuz olduğunda aşırı mutsuz olmasıdır.

Bağımlılık Nedir?

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve  onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi,  kendini denetleyememesi ve  onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir. Eğer bir çocukta bunlar gözlemleniyorsa teknoloji bağımlılığından söz edilebilir:

• Devamlı bilgisayar oyunu oynamak istiyorsa,
  • Oyun oynamadığı zamanlarda aklı hep oyunlarında kalıyorsa,
  • Bilgisayar oyunları yüzünden uykusuz kalıyorsa,
  • Derslerine çalışmıyor ve başarısı düşüyorsa,
  • Bilgisayar, tablet vb. başındayken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyorsa,
  • Arkadaşlarından uzak kalıyorsa ve ailesiyle arası bozuluyorsa,
  • Yemeklerini bile bilgisayar, tablet vb. başında yemek istiyorsa

10-03-202310-03-2023

Teknoloji Bağımlısı Olmamak İçin:

• Teknoloji kullanımınızı sınırlayın. Böylece kendinize sınır çizmiş olursunuz. Mesela akşam oyun oynamak yerine ailenizle birlikte vakit geçirebilirsiniz.
  • Teknolojiden yararlanma ve kendinizle teknoloji kullanımınız arasına sınır koyma konusunda ailenizden yardım isteyin. Böylece büyüklerinizin tecrübelerinden yararlanmış olursunuz. Ailenizle ve öğretmenlerinizle bu konuda konuşarak size en uygun süreyi belirleyin.
  • Teknoloji kullanımıyla ilgili kendinize hedefler belirleyin.  Böylece amaçsız ve boşu boşuna bir kullanıma kendinizi kaptırmamış olursunuz.
  • Günde ne kadar teknoloji vs. kullanacağınızı aile ve öğretmenlerinize sorarak belirleyin. Belirlediğiniz süreye mutlaka uyun.
  • Odanıza, evin çeşitli yerlerine, bilgisayar ekranının yanı başına teknoloji bağımlılığının size neler kaybettireceğini hatırlatan sözler ve görseller asın.  Böylece zararlarını sürekli hatırlar ve dikkatli kullanırsınız.
  • Arkadaşlarınızla oyun oynamaya ve spora vakit ayırın.  Böylece bilgisayar başında olduğu gibi hareketsiz kalmazsınız.

Daha fazlası için tıklayınız.

Yayın: 10.03.2023 - Güncelleme: 10.03.2023 17:10 - Görüntülenme: 61
Kaynak: https://ilkokul.tbm.org.tr/TeknolojiBagimliligi