Etkili Zaman Yönetimi

ZAMAN

Olayların geçmişten bugüne gelip geleceğe doğru birbirini izlediği kesintisiz süreçtir. Zaman, saat, dakika ve saniye gibi sürelerle tanımlanır. Dünyanın hem kendi hem de güneş etrafında dönmesi ile birlikte mevsimler ve günler oluşur. 24 saatlik zaman dilimine gün adı verilir.Herkese 24 saat olarak eşit dağıtılmış bir kaynaktır.

-Geri döndürülemez

-Biriktirilemez

-Alınıp satılamaz

-Çoğaltılamaz

-Yeniden başlatılamaz

-Durdurulamaz

-Ödünç alınamaz

-Çalınamaz

-Değiştirilemez

ZAMANINIZI ÇALAN “ZAMAN HIRSIZLARI”

Kişisel Kaynaklı Olanlar:                                                        Çevresel Kaynaklı Olanlar:

-Düzensizlik                                                                                            -Dışarıda fazla zaman geçirme

-Plansızlık                                                                                               -Telefon görüşmeleri

-Sürekli erteleme ve geciktirme                                                                -Sosyal medya

-Hayır diyememek                                                                                   -Dijital oyunlar

-Beklemeler                                                                                            -İnternet

-Aksaklıklar                                                                                             -Televizyon

30-03-2023

Etkili Zaman Yönetimi Nedir?

Kişinin zamanını belirli etkinlikler arasında nasıl paylaştıracağını organize etme ve planlama sürecidir. Etkili Zaman yönetimi, zamanı etkili bir şekilde idare etmek ve doğru zamanı, doğru etkinliğe tahsis etmektir.

Zamanı iyi yönetmek çok önemlidir, çünkü böylece daha az sürede daha çok iş yapabilirsiniz. Zamanı doğru kullanamamak yapılan aktiviteye zarar verir ve strese yol açar. Gün hepimiz için 24 saattir ve bazı kişiler zamanlarını diğerlerinden daha iyi kullanırlar. Bunun sebebi zamanı iyi yönetmeleridir.

Etkili Zaman Yönetimi İçin

- Hedeflerinizi Doğru Belirleyin Çalışmaya başlamadan önce ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler belirleyin.

- Önceliklerinizi Tespit Edin Gün içinde yapmanız gereken şeyler üzerinde düşünün ve onları önem ve aciliyet durumuna göre sıralayın.

- Önemli ve acil işlerinizi hemen yapın.

- Önemli, fakat acil olmayan işleri ne zaman yapacağınıza karar verin.

-Acil olarak yapılması gereken fakat önemli olmayan işleri, mümkünse başkasına devredin.

- Önemi ve aciliyeti olmayan işleri daha sonra yapmak üzere bir kenara bırakın.

- Güne erken başlayın, Güne erken başlayan başarıyor...

-“Hayır” deyin, Zaman yönetimi yapmayı öğrenmenin en önemli yönlerinden biri de gereksiz şeylere ya da çoğu zaman olduğu gibi caydırıcı tekliflere hayır demeyi öğrenmektir.

- Gün içinde en verimli olduğunuz zamanı bulun. Yapmanız gerekenleri ve bu işlerin ne kadar zaman alacağını belirlediğinizde, gün içinde en verimli olduğunuz zamanları belirlemek de çok önemlidir. Sabahları kafanızın daha iyi çalıştığını mı düşünüyorsunuz? Ya da belki kendinizi geceleri daha verimli hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda yapılacaklar listenizi tamamlayabilmek için verimli olduğunuzu düşündüğünüz saatleri ayarlayın.

-Molalar verin! Uzun süreler yerine kısa zaman aralıklarıyla çalışın. Sonra bir ara! Örneğin, 2-3 saatlik uzun çalışmalar yerine, genelde 45 dakikaya çalışmak ve 15 dakika dinlenmek uygundur. Ancak kendinize dikkat edin, 15 dakikadan fazlası aradan öte bir şeydir!

-Derslerinize çalışırken ya da işinizi bitirmeye çalışırken telefondan, tabletten ya da televizyondan uzak durun.

30-03-2023

Öğrenciler için boş günlük plan.              Tıklayınız.

Öğretmenler için sınıf rehberlik etkinliği.  Tıklayınız.

Yayın: 30.03.2023 - Güncelleme: 30.03.2023 14:34 - Görüntülenme: 79

Etiketler :